Ginko biloba sadnice

list ginka biloba
Kinesko zlatno drvo života, nastalo je pre 280 miliona godina. Drveće ginka (Ginko biloba L.) je preživelo četiri ledena doba, atomsku eksploziju u Hirošimi (na kilometar od stabla), razne bolesti, napade štetočina, aerozagađenje …
Zbog svega toga je nazvan “živim fosilom” i smatra se najstarijom i najotpornijom biljkom na planeti.

Pre 5.000 godina ginkom su se lečili kineski carevi, koristili su lišće za lečenje promrzlina, astme, bronhitisa i drugih bolesti. Smatrali su da je korisno i seme, koje je još od 206. godine prije nove ere imalo svoje mesto u ishrani. Semenke ginka su jestive i uz dobru pripremu su odlično jelo.

Iako se list ginka u tradicionalnoj medicini Dalekog istoka primjenjuje od davnina, prvi ekstrakt dobijen je tek 1965. godine. Zahvaljujući hemijskim i farmakološkim istraživanjima, iz lista su izolovane hemijske komponente koje pokazuju pozitivno delovanje na ljude.
ukrasno drvo ginko biloba
To su kompleksi flavonoidnih heterozida (kemferol, kvercetin, biflavon) i diterpenskih spojeva (ginkolidi A, B, C, J, M i bilobalidi), od kojih se danas izrađuju fitopreparati.
A kada su u pitanju obrambeni mehanizmi i dug životni vek ginka, dokazano je da je to povezano s pet supstanci u listu i korenu, odnosno ginkolidima koji imaju značajna farmakološka svojstva. Utvrđeno je da regulišu protok krvi u mozak i time podstiču pamćenje, učenje, smanjuju depresiju i druge tegobe u starijoj dobi.
Pored toga, deluju na imunološki sistem, ublažuju asmatične probleme, bakterijske infekcije, arteriosklerozu i posljedice moždanog i srčanog udara. Značajan je i utjecaj na alergije, zgrušavanje krvi, Alchajmerovu bolest, demenciju, gluvoću, anginu pektoris, poremećaje koronarne i cerebralne cirkulacije …
Zbog toga ginko u savremenoj medicini ima raznovrsnu upotrebu.
Plod i lišće se mogu uzimati i neobrađeni, presni, a posebno je  popularan i efikasan standardizovani ekstrakt  koji je i Svjetska zdravstvena organizacija priznala kao antidemencijsko sredstvo.
Prema mišljenju medicinskih stručnjaka, farmaceutski proizvodi dobijeni ekstrakcijom iz lista i semena, kojih ima više od pedeset, mogu dostići popularnost preparata salicilne kiseline (jedan od njih je i aspirin).

bonsai ginko
Ginko je veoma cenjen i u kozmetici.
Dokazano je da štiti stanične membrane od slobodnih radikala, hrani stanične strukture, održava vlažnost kože i na taj način je podmlađuje., odnosno štiti od pojave bora i oksidacije. Zbog toga se kozmetički preparati na bazi ginka preporučuju za sve tipove kože, a naročito za suvu, umornu i zrelu.

Oprezna upotreba
U našim apotekama dostupni su čaj, kapi i kapsule ginka.
Tinktura djeluje brže od čaja zato što alkohol omogućuje aktivnim supstancama da se direktno apsorbuju. Prilikom upotrebe mora se voditi računa o doziranju, jer prevelike količine mogu izazvati dijareju, mučninu i povraćanje. Ali, smanjenjem doze stanje se normalizira.
Ginko ne trebaju koristiti trudnice, djeca mlađa od 12 godina, hemofiličari i osobe kojima nedostaje vitamin K ili imaju obolelu jetru i bubrege.


U nekim zemljama ginko se pretežno uzgaja za proizvodnju listne mase , odnosno sirovine za farmaceutsku industriju.
Velike plantaže obuhvataju i do 500 hektara na kojima su milioni sadnica od kojih se dobija lišće.
Lišće se bere dok je zeleno, suši u industrijskim sušarama, balira i transportuje u na dalju preradu u Irsku, Nemačku, Švajcarsku i Francusku, gdje se dobija ekstrakt za farmaceutsku industriju.
Plantažna proizvodnja ove vrste u svetu se pokazala ekonomski isplativom, a potražnja znatno
nadmašuje proizvodnju.
Ginko i kod nas dobro uspeva, jer su klimatski uslovi odlični, čak i za podizanje plantaža.
sadnice ginka na terasi


Ginko se može gajiti i u saksiji, žardinjeri a posebno je efektan kao bonsai.

Sadnice ginka starosti 3 godine, visine 30-35 cm mogu se naručiti i preuzeti u Beogradu
na tel.
061 66 58 288

Cena za jednu sadnicu ginka u saksiji je 450 din,
za veće količine se odobrava popust

Rasadnik "GINKO BILOBA" Novi Slankamen, rešenje 322-05-220/2013-10 
Comments