Makrobiotika

Makrobiotika je stil života koji podrazumeva ravnotežu između biološkog, mentalno-emotivnog i duhovnog bića čoveka u skladu sa prirodnom sredinom i prirodnim zakonima. Pojam makrobiotika, izveden od grčih reči macros (veliki, dug) i bios (život), poznat je još od Hipokrata. U Zapadnoj hemisferi osnovne principe makrobiotike dao je u svojoj knjizi »Makrobiotika – umetnost dugovečnosti« Nemac Kristof Hufeland, filozof i doktor medicine, lični lekar velikog Getea. Ovu knjigu je početkom XIX veka na srpski jezik preveo akademik Jovan Stejić. Moderno makrobiotičko učenje potiče iz Japana. Njegov rodonačelnik Džordž Osava je integrisao uravnoteženi način ishrane i način života sa načelima orijentalne filozofije i uspostavio novi sistem preporuka za zdravlje u skladu sa prirodom. On i njegovi sledbenici, uglavnom Japanci, su ovo učenje proširili u zemljama zapadne Evrope i Sjedinjenim Američkim Državama. Najistaknutiji učenik Džordža Osave, Mičio Kuši osnovao je Kuši Institut u državi Masačusets gde je u poslednjih 30 godina školovan veliki broj stručanjaka za makrobiotiku, koji su širom sveta otvorili makrobiotičke centre za edukaciju. Najveći broj centara se nalazi na teritoriji SAD (države Masačusets, Kalifornija, Vašington, Ohajo, Severna Karolina, Florida i dr.),  najznačajniji  evropski centri su u Amsterdamu, Lisabonu, Londonu, Torinu i Zagrebu, u Aziji u Osaki u Japanu, a manjih centara ima i u drugim delovima sveta.

            Makrobiotičko lečenje se sprovodi uravnoteženom celovitom ishranom, baziranoj na integralnim žitaricama, povrću, mahunarkama i ribi (kao glavnom izvoru animalnih proteina, vitamina B 12 i esencijalnih masnih kiselina), i u manjim količinama voću, algama, koštunjavim plodovima, semenkama i čajevima. Osim ishrane preporučuje se umerena fizička aktivnost i vežbanje, učenje pravilnog disanja, lična psihološka i duhovna higijena (putem duboke relaksacije, kreativne vizuelizacije i uspostavljanjem pozitivnih motiva), kao i adaptacija na životne okolnosti razvojem emocija ljubavi i poštovanja prema sebi i prema svetu u kome živimo. Ovakav sistem lečenja je u istočnoj medicini poznat kao holistički (celovit). Cilj ovakvog stila života je uspostavljanje biohemijske i energetske ravnoteže na svim nivoima u organizmu, što dovodi do maksimalne aktivacije svih prirodnih mehanizama samoodbrane i reparacije.

Makrobiotičko lečenje se sprovodi svugde u svetu gde ima kvalifikovanih stručnjaka iz ove oblasti, a najviše u SAD. Zahvaljujući saradnji Kuši Instituta i medicinskih institucija u Bostonu urađeno nekoliko studija koji su ovaj pristup lečenju veoma afirmisali kod velikog broja hroničnih degenerativnih oboljenja, uključujući i kancer. U revijalnom članku o alternativnim i komplementarnim metodama autora Centra za integrativnu medicinu Medicinskog fakulteta u Bostonu, (Weiger WA, Smith M, Boon H, Richardson MA, KaptchukTJ, Eisenberg DM. Advising Patients Who Seek Complementary and Alternative Medical Therapies for Cancer. Ann Intern Med,2002, 137:889-903) potvrđuje se da se makrobiotički pristup može prihvatiti kao komplementarni u lečenju kancera.

Primenom makrobiotičkog lečenja najbolji rezultati se mogu očekivati kod svih oboljenja u kojima su loša ishrana i stil života faktori rizika za nastanak oboljenja (gojaznost i sve bolesti koje nastaju usled prekomerne telesne težine, kardiovaskularne bolesti i njihove komplikacije, stečeni diabetes, hronična kožna oboljenja – alergije i ekcemi, problemi sa varenjem, artritisi, otitisi, sinuzitisi, alergijska oboljenja pluća i bronhija i druga oboljenja iz oblasti interne medicine, razne bolesti iz oblasti  ginekologije). Kod kancera je makrobiotičko lečenje pokazalo široki spektar ishoda - od minimalnih rezultata do produženja života ili čak potpunog povlačenja bolesti. U većini slučajeva težih oboljenja makrobiotika može dovesti do značajnog olakšavanja simptoma.

 Nina Bulajić

Comments